Merkvraag

Vragen, verhalen en antwoorden over merken

Wat is een merk?

"Als individuele merken worden beschouwd de benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakking en alle andere tekens, die dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden." Zo staat het in de wet. Wat kun je daar als ondernemer mee?

Een merk is de naam van je product of dienst, je logo of woorden in een bepaald lettertype, of soms zelf de vorm van je product of de verpakking van je product. Nog grappiger: een kleur of combinatie van kleuren kan zelfs een merk zijn als klanten een product of dienst herkennen aan de kleur! Gelukkig gaat het in de merkenpraktijk heel vaak over namen en logo's. Zaak dus om je merk goed te beschermen!

Belangrijk (ook voor de rechter) is dat een merk 'onderscheidend vermogen' heeft, niet misleidend is en niet 'in strijd met de openbare orde en goede zeden' is.  

Wat is een Markeys merk?

Zeer waarschijnlijk heb je je (handels)naam geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. En zeer waarschijnlijk heb je ook een domeinnaam geclaimd bij een provider. Goed bezig, maar hiermee zijn je handelsnaam en domeinnaam nog niet als merk beschermd. En hoe zit het met je logo waar je met je creatieve reclamebureau lekker mee aan de slag bent geweest?

Je wilt niet dat een andere partij (je concurrent bijvoorbeeld) er mee vandaar gaat. Je wilt het alleenrecht om jouw merk te gebruiken! Dan moet je ook je merk registreren. Pas dan is je naam en logo beschermd en kun je in actie komen als iemand het namaakt of er misbruik van maakt. Doe het vandaag nog! Onze Markeys adviseurs helpen je graag.

Mijn merkvraag staat er niet bij....

Merkenbureau Markeys: meer dan 35 jaar ervaring met merken

We delen onze kennis graag

In een webinar praten we je in 1 uur bij over een actueel onderwerp.