Oppositieprocedure

Meer weten over een procedure starten?

 Je wilt oppositie voeren

Als jouw merk of een gelijksoortig merk wordt aangevraagd door een andere partij dan kun je in het merkenregister bezwaar in dienen. Door een oppositieprocedure te starten verzet je je tegen de merkaanvraag van de andere partij. Je kunt voordat je die procedure start ook eerst de andere partij schriftelijk verzoeken om te stoppen met het gebruik van het conflicterende merk en/of de merkaanvraag in te trekken. En als er geen gehoor wordt gegeven aan dit verzoek, kun je overgaan tot een oppositieprocedure. Dat doe je bij de relevante merkenautoriteiten (het merkenregister). De termijn hiervoor varieert afhankelijk van het land of gebied, meestal tussen twee weken en drie maanden na de publicatiedatum van een merkaanvraag. De oppositieprocedure is over het algemeen een kosteneffectieve methode om bezwaar te maken tegen de registratie van een nieuw, vergelijkbaar merk, zonder dat hierbij een gang naar de rechter nodig is. Door de oppositieprocedure kan een rechtszaak vermeden worden. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jij een brief ontvangt omdat of dat er bezwaar is ingediend tegen jouw merkaanvraag. In beide situaties staan de Markeys merkadviseurs voor je klaar.


Waar moet je weten bij een oppositieprocedure

  • Met een brief kun je de andere partij verzoeken om gebruik van het merk in te trekken.
  • Oppositieprocedure starten bij een merkregister is kosteneffectief in vergelijking met een gang naar de rechter.
  • Termijnen variëren afhankelijk van het land of gebied.
  • Het eerste advies van de merkadviseurs van Markeys is gratis zodat je weet waar je aan toe bent.


Het kan ook voorkomen dat je zelf merkt dat een derde een gelijkend of zelfs identiek merk/logo/handelsnaam gebruikt (of zelfs al geregistreerd heeft) en dat je daar een procedure tegen willen opstarten. In dat geval kunnen we een sommatiebrief sturen of je doorverwijzen naar advocaat voor het opstarten van een juridische procedure.

Neem vrijblijvend contact op
Sommatiebrief ontvangen, wat nu? 
“Opeens kregen we een sommatiebrief van een advocaat. Of we wilde staken met het gebruik van merk. Dat is toch even schrikken. Markeys kwam onmiddellijk in actie en gaf ons een goede inschatting van onze rechtspositie en slagingskansen. Door tussenkomst van Markeys kwamen we met de tegenpartij een regeling overeen en (beide) konden we het merk blijven gebruiken".

Fabrikant transportbanden

Ex-medewerker aan de haal met merk
“Markeys heeft ons merk opgenomen in een bewaking abonnement. Zo worden we actief op de hoogte gehouden van nieuwe aanvragen die inbreuk (kunnen) maken op ons merk. We kregen een signaalbericht dat een ex-medeweker met ons merk aan de haal ging. We konden gelijk ingrijpen en samen met Markeys succesvol bezwaar maken. Blij met de bewaking!".
Manager voedingsindustrie

Merkenbureau Markeys: meer dan 35 jaar ervaring met merkadvies


Ja, ik wil advies over bezwaar maken